Vyhledat v textu

Drobečková navigace

Úvod > O domově > Tiskové zprávy > Pestrobarevný listopad a předvánoční čas v domově pro seniory

Pestrobarevný listopad a předvánoční čas v domově pro seniory



Datum konání:
8.12.2016

První letošní sníh do velkomeziříčského domova pro seniory přivezl 10. listopadu sám svatý Martin. A nepřijel na nikom jiném než na skutečném bílém koni. Spolu nejen přijeli před domov, ale také prošli budovou, kde pozdravili klienty.

Role svatého Martina se ujal nutriční terapeut domova Jan Hutař. „Rád jsem souhlasil s nabídkou. Není přeci hezčí pohled na svět, než z koňského hřbetu. Navíc v brnění. Sen každého malého kluka být rytířem, se tak pro mě stal alespoň na chvíli skutečností,“ sdělil Hutař.

Celý domov byl touto návštěvou velmi poctěn. Klienti, kteří se na svatého Martina přišli podívat, byli nadšeni. Především proto, že kůň nezůstal stát venku, nýbrž i on se vypravil do budovy a tak mu mnozí stanuli tváří v tvář. Martin ve své zbroji zdravil obyvatele a rozdával drobný pozdrav z nebe. Malou upomínkovou kartičku s obrázkem rytíře a krátkým povídáním o něm a jeho životním příběhu. „Bylo to vynikající. Moc se mi to líbilo. Dokonce mám se svatým Martinem fotku,“ řekla spokojená klientka paní Ludmila Kotíková.

Pestrost listopadových akcí beze sporu podpořila také besídka žáků Základní školy a praktické školy Velké Meziříčí, která se konala 16. listopadu. Žáci klienty zavedly do svého běžného školního dne. Senioři se tak mohli vrátit do školních let, do hodin zeměpisu, dějepisu, tělesné a výtvarné výchovy. „Rádi bychom jménem obyvatel i pracovníků domova poděkovali za spolupráci panu řediteli Prokopovi, jeho kolegům a především všem žákům, kteří se na besídce podíleli,“ sdělila Michaela Černá, pracovnice vztahů k veřejnosti.

V měsíci listopadu seniory v domově navštívil také místní folklorní soubor Horáčan. Středeční odpoledne také zpestřily dvě studentky se svou besedou o velkomeziříčské tragédii. S příchodem adventu ale zajímavé akce v domově neskončily. Pátého prosince domov navštívili, jako vždy v čase mikulášském, klienti denního stacionáře Nesa. Mikulášové, andělé a čerti navštěvovali obyvatele na pokojích a přinášeli jim nejen sladké perníčky, ale také úsměv a dobrou náladu.

A které akce se v domově v čase předvánočním ještě uskuteční? „Osmnáctého prosince za námi přijde hudební uskupení Pavana. Srdečně jsou zváni nejen naši obyvatelé, ale také jejich rodiny. Dvacátého prvního prosince zase uvítáme děti z Mateřské školy Oslavická. Děti v doprovodu paních učitelek nás vánočně naladí se svou besídkou. A v pondělí devatenáctého prosince čeká obyvatele a zaměstnance domova společné vánoční posezení, taková naše besídka,“ poodkryla vánoční program sociální pracovnice Eliška Gregorová.

V domově se tak, i v často předvánočním hektickém čase, odehraje spousta akcí, které by ale nikdy nemohly být uskutečněny, kdyby nebylo ochoty a hlavně radosti všech, kteří domov pro seniory navštěvují ve svém volném čase.