Vyhledat v textu

Drobečková navigace

Úvod > O domově > Tiskové zprávy > V domově pro seniory není na pověstnou „okurkovou sezónu“ čas.

V domově pro seniory není na pověstnou „okurkovou sezónu“ čas.



Datum konání:
30.8.2017

Závěr léta byl v domově pro seniory skutečně pestrý. V pondělí 21. srpna přijeli na návštěvu studenti z Jižní Koreji, kteří si pro obyvatele domova připravili bohatý program. Dopoledne probíhalo povídání o korejské kultuře a zvyklostech s ukázkami tradičního bojového umění Taekwon-Do, tance masek na vyhánění démonů i moderního tance. Odpoledne si dobrovolníci nachystali ochutnávku korejských jídel, které sami uvařili. Obyvatelé tak měli výjimečnou možnost okusit cizokrajnou kuchyni a mnozí si ji velmi pochvalovali.

O den později přijela do domova hudební skupina Šafářanka z Křižanova, která zahrála klientům k tanci i poslechu. Obyvatelé mají tuto kapelu velmi v oblibě, neboť hraje jejich oblíbené skladby. Pozvání na slavnost přijali také klientky a pracovnice Domova pro seniory Koutkova-Kubešova z Třebíče. I oni si tak v roli milých hostů mohli spolu s obyvateli domova vychutnat zmrzlinu, která na takové slavnosti nesmí chybět. „Moc se mi Šafářanka a to, co zpívají, líbí. Velmi ráda si zazpívám s nimi,“ komentovala akci obyvatelka domova.

Další velkou, dokonce celovíkendovou, akcí bylo natáčení filmu Chvilky, režisérky Beaty Parkanové, jejíž dědeček ve velkomeziříčském domově v minulosti žil. Natáčení probíhalo jak v interiérech domova, tak v jeho exteriérech. Skloubit běžný provoz s natáčením filmu nebylo snadné a bylo proto třeba přijmout řadu opatření, na kterých musel zapracovat celý tým našich sestřiček i pečovatelek. „Chci moc poděkovat nejen úsekových sestrám paní Vaňkové a paní Vodové, jejich týmům pečovatelek i zdravotních sester, ale i vedoucímu úseku údržby panu Markovi, za skvělou přípravu a hladký průběh celého natáčení,“ sdělila pracovnice vztahů k veřejnosti Kristýna Pokorná. Někteří klienti dokonce dostali příležitost k účinkování v připravovaném snímku. „Doufáme, že se některé z premiérových představení filmu, odehraje i v našem domově“, doufá jako správná „píáristka“ Pokorná.

V domově se před nedávnem rozšířila Galerie stoletých. Přibyla v ní fotografie paní Berty Maškové, která oslavila své životní jubileum v květnu. Její uměleckou fotografii vytvářeli děti z fotografického kroužku z místního Domu dětí a mládeže.

Od září v domově opět začne výuka Univerzity třetího věku. První hodina bude již ve čtvrtek 7. 9. Bude navazovat na kurz z předchozího roku Nauky o planetě zemi s panem doktorem Kameníkem. Je určena lidem starších 50 let. Přihlášky je možné nalézt na internetových stránkách domova či na recepci v domově.