Vyhledat v textu

Drobečková navigace

Úvod > O domově > Tiskové zprávy > Na studenty seniory čeká mnoho zajímavých přednášek, kurzy budou pokračovat

Na studenty seniory čeká mnoho zajímavých přednášek, kurzy budou pokračovat



Datum konání:
22.2.2016

Velké Meziříčí – Ve čtvrtek 11. února zavládla v místním domově pro seniory slavnostní atmosféra. Taková, kterou zažívají děti ve školních lavicích při rozdávání vysvědčení. Posluchači univerzity třetího věku totiž zakončili dvou a půl letý cyklus studijního programu s názvem Slovo umění má základ ve slově uměti.

„Každý z vás v životě umí něco pěkného, každý z vás se něčemu pěknému věnoval,“ zahájila setkání Táňa Křížová z Odboru sociálních věcí Kraje Vysočiny. Poté paní Křížová předala slovo Šárce Venkrbcové, organizátorce univerzity z Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ). Na setkání nechyběl ani ředitel domova Vítězslav Schrek a Radek Bělík z VŠPJ.

 Přednášky se konaly pravidelně každých čtrnáct dní ve čtvrtek. „V pěti semestrálním kurzu se vystřídalo celkem sto sedm posluchačů, dnes ho ukončuje šedesát jedna studentů,“ sdělila na závěrečném setkání organizátorka Venkrbcová. O studium na univerzitě je mezi obyvateli místního domova stále větší zájem. Toto září začalo studium šestnáct obyvatel domova, loni to bylo pouze pět zájemců.  

 Ačkoliv studijní program věnující se umění skončil, pro studenty je už připravený nový cyklus univerzity se zkušenými akademiky. Půlroční soubor rozmanitých přednášek (doplňkový semestr) zahájí 25. února RNDr. Milan Kameník svým povídáním o přílivu a odlivu. Zájemci o studium můžou podrobnější informace získat na recepci domova nebo navštívit webové stránky www.domovvelkemezirici.cz. Pro posluchače je připraveno deset přednášek věnující se například automasážím, psychologii barev nebo léčivým rostlinám.

 Univerzitu třetího věku je možné navštěvovat od padesáti let - podmínkou není předcházející středoškolské vzdělání účastníka. Přednášky, semináře a cvičení probíhají v předem stanovených termínech, jedná se vždy o dvě výukové hodiny po 45 minutách. Zájemci z řad veřejnosti platí úhradu pět set korun za jeden semestr, uživatelé pobytových sociálních služeb mají výuku zdarma.

 Slovo umění má základ ve slově uměti

Studijní program o umění odstartoval na podzim roku 2013. To se v domově konal už třetí ročník univerzity pro dříve narozené. Přednáškami, které se věnovaly dějinám umění, provázel akademický malíř Vladimír Netolička. Další akademický rok tento studijní program pokračoval. Lektor se tentokrát zaměřil na turistické zajímavosti. Jednoletý kurz byl nakonec prodloužen o další půlrok a letos v únoru se konalo slavnostní ukončení.